0-) Nedir Bu Arduino?

          Bir gün twitter'da dolaşırken çoğunuz tanıyodur Mesut Çevik'in bi tweetini gördüm. Bir takipçisinin yaptığı robot kolu paylaşmıştı. İşin ilgimi çeken yönü ise robot kolun yandaki benzer bir robot koldan kontrol edilmesi vede bir lise öğrencisi tarafından yapılmasıydı. Açıkçası bu çocuk lisede robot kol yaparken bizim Makina Mühendisliğinde bunlarla hiç ilgilenmeyip hala Tarih ve Türkçe gibi derslerden geçmeye çalışmamız benim baya zoruma gitmişti :) bir sinirle o gün elektronikle ilgilenmeye başlamaya karar verdim. Robot kolu yapan kişi ve diğer bir çok arkadaşıma bu işlere nerden başlamalıyım diye sorunca hepsi Arduino'yu tavsiye ettiler. Bunun nedeni kaha kolay programlanabilme si ve ucuz olmasıydı. Şuan bir Arduino Uno R3 modeli gittigidiyor gibi sitelerde kargo dahil 45tl gibi fiyatlara temin edilebiliyor.
          Normalde intenette yabancı kaynaklar kadar olmasada Arduino ile ilgili türkçe kaynaklarda gelişmeye başladı, blog yazan arkadaşlarda var. Yazanlar var zaten sen niye yazıyosun diyebilirsiniz :) Gördüğüm türkçe anlatımları hazırlayan kişiler genelde Elektrik Elektronik Mühendisliği okuyan kişiler yani bu alanlarda biz bilmeyenlerden daha uzman oldukları kesin, ben bu kişilerin yazılarını okurken açıkçası bazı yerlerde zorlandım, kendi kendime bunu bu adam niye yapıyo filan dediğim yerler oluyordu. Burda yaklaşık 1 hafta önce Arduino ile tanışmış biri olarak, hem sıfırdan öğrenmeyi hemde eğer becerebilirsem sizlere anlatmayı düşünüyorum.

Arduino ile tanışmamı sağlayan Robot Kol Projesi...


          Asıl konuya yani Arduino'nun ne olduğuna gelicek olursak aslında Arduino bir marka ismi. En üstte resmi bulunan kart Arduino Uno. Uno modeline zaman içinde bazı donanımsal (yani mesela daha hızlı bir işlemci konulması gibi) güncelleştirmeler yapılmış ve şuan benim bildiğim en son modeli Uno R3 olarak isimlendiriliyor. gittigidiyorda yaklaşık 45 Tl ye satılıyor dedim model bu. Fiyat konusuna değinmişken şunuda söliyim bu 45Tl ye satılan modele çakma diyebiliriz :) Tam olarak çakma diyemiyorum bunun sebebi ise Arduino modelleri açık kaynak kodlu kartlar. Yani mesela siz gidip internetten bu kartların nasıl yapıldığını öğrenirseniz Arduino firmasının sattığı aynı kartı yapıp satabilirsiniz bu konuda sıkıntı yok. Baya uzattım gibi, bu kadar anlattın anlattında biz bu zamazingolarla ne yapabiliriz ne işe  yarar diyebilirsiniz şimdide biraz o konulara değiniyim :)
          Mesela bir makina yaptınız banttan bir hamur topu geliyor (bizim buraların tabiriyle meleksi) birtanede pres makinası (hamuru düzleştirmek için veya aynı zamanda şekilde verilebilir) hamur tam altına geldiğinde bu hamura pres uygulamalı. Böyle bir makinayı diyelim yaptık ama hamur tam altına geldiğinde bantı nasıl dururucaz presi nasıl çalıştırıcaz derseniz burda yardımımıza Arduino kartlar konuşuyor. Örneğin hamurlar pres makinasına 5 saniyede ulaşıyor 2 saniye pres işlemi sürüyor. Burda  biz karta 5 saniye boyunca hamurları getiren banttaki motora güç ver, ardından 1 saniye boyunca pres makinasındaki motora güç ver ardındanda verdiğin gücü yani + ve - kutupları ters çevirerek 1 saniye boyunca güç ver diyoruz ve pres makinasının uyguladığı baskı hamurun üstünden kaldıyor. Ve böylece bir döngü oluşturuyoruz. Daha onlarca örnekte verilebilir ama benim aklıma bu geldi, örneğin hamurlar düzenli aralıklarla deilde rastgele geliyorsa hamurları gören bir sensör koyup bu işlemi düzensiz girdi olan yerlerdede kullanabiliriz.
          Yazıyı okuyan herkesin aklında Arduino ile ilgili az çok bişeyler oluşmuştur diye düşünüyorum, yazıda bilerek makinalarla ilgili bir örnek verdim. Belki bu sayede Makina Mühendisliğindeki arkadaşlarım Okeye 4. aramaktan daha önemli işlerle ilgilenebilir :)))
          Şuan elimde Arduino'yu anlatan bir kitap ve birkaç ufak devre elemanı var sadece, bu yazıyı internette izledim videolar ve okuduğum yazılardan edindiğim bilgilerle yazdım. İnşallah en kısa zamanda bir Arduino alır ve eksik malzemelerimi tamamlayabilirsem burda sizle uygulamada kullanılan kodları, malzemeleri ve nasıl yapıldığını detaylı bir şekilde paylaşmaya çalışıcam.

Bu Blogu Yazarken Faydalandığım Sayfalar

2 yorum:

  1. Güzel bir pylaşım olmuş
    Arduino ile artık gömülü sistemler tamamen insanların hizmetine sunulmuş vaziyette.Bunun yanı sıra beaglebone,raspberry pi hatta intel galileo ile daha birçok firma da pazara karşı kayıtsız kalmadı ve seçeneklerimiz inanılmaz derecede genişledi

    http://elektro-blogger.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  2. İnsanların böyle bir geliştirme kartına ihtiyacı varmış ki çok fazla satıldı.Proje arıyor ve bulamıyorsanız Arduio Proje sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

    YanıtlaSil